Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Čiščenje granita in impregnacija proti mahu in algam
29. 06. 2019

Čistilo in zaščitno sredstvo za granit

Štokan ali žgan granit ima hrapavo (protidrsno) površino, na kateri se pogosto pojavijo alge, mah in lišaji. Najbolj dovzetne površine za nastanek tovrstnih madežev so osenčene in vlažne površine, ki se nahajajo na severni strani objekta.

Za čiščenje oz. odstranjevanje atmosferskih madežev, lišajev, mahu in alg je najprimernejše čistilo XStone C1.Moss, ki ga lahko redčite z vodo (odvisno od stopnje umazanije). Na površino nanesite mešanico čistila s krtačo (sirkovo) ali metlo s tršimi ščetinami. Po 15-20 minutah površino skrtačite in jo temeljito sperite. Na najbolj umazanih predelih postopek ponovite.

 

čistilo za kamen granit

 

Samo popolnoma osušeno in očiščeno površino lahko impregnirate. Za zaščito pred ponovnim nastankom madežev je najprimernejši izdelek XStone T3.Moss. Zaščitno sredstvo se popolnoma vpije v podlago in nudi zaščito pred vpijanjem vode in nečistoče. Hkrati je impregnacija hidrofobna, kar pomeni, da omogoča dihanje oz. paroprepustnost. Poleg tega pa se impregnacija oz. premaz za kamen T3.Moss ne lušči in ne odstopa.  Zaščita za granit je obstojna 4-5 let in je ni potrebno vsako leto obnavljati. Izdelek T3.Moss je tudi ekološki, saj je na vodni osnovi in ne vsebuje topil (ne smrdi).

 

zaščitni premaz za granit

 

Impregnacijo za kamen in ostale vpojne površine se nanaša v dveh slojih. Na grobih površinah uporabite valjček ali čopič, na bolj gladkih pa krpo iz mikrovlaken. Med posameznima nanosoma počakajte dovolj časa, da se prvi posuši. Zaščitnega premaza ne nanašajte ob visokih temperaturah, ob sončni pripeki in pred padavinami.