Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Čiščenje keramičnih ploščic
28. 02. 2020

Čiščenje umazanih keramičnih ploščic

Stranka je imela problem s čiščenjem keramike, saj je bila keramika zelo vpojna in se je na njej poznal vsak nožni ali ročni odtis in druga vrsta madežev. Keramika je imela verjetno tudi napako v samem procesu proizvodnje (brez zaključnega sloja, na kar nas je opozoril keramičar), saj je čiščenje z običajnimi detergenti praktično nemogoče oz. neučinkovito.

Čiščenje smo izvedli v dveh fazah. Najprej smo tla očistili s čistilom za keramiko C1.09, ki odstranjuje stare zaščitne premaze, voščene impregnacije in trdovratne madeže, ki so posledica dolgotrajne uporabe neustreznih čistil – zamazana površina.

 

Zadnji postopek pa je vključeval čistilo C1.08, ki površino razmasti in odstrani mastne madeže ter ostanke čistila pri topljenju madežev, ki jih je povzročilo čistilo C1.09.

 

Obe čistili se redčita z vodo, odvisno od trdovratnosti madežev.

 

 

Za kasnejše lažje vzdrževanje in čiščenje je potrebno tovrstno keramiko (očiščeno!) čimprej zaščititi z ustreznim zaščitnim-impregnacijskim sredstvom, ki ga bomo predstavili v eni izmed naslednjih novičk.