Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Odstranjevanje madežev izcejanja, solitra
04. 03. 2019

Odstranjevanje madežev izcvetanja

Dostikrat se iz (predvsem) vertikalnih površin, kot so npr. stopnice, škarpe, nizkostenske obrobe, stene… izceja bela snov – soliter. Ta pojav sam po sebi ni nevaren ampak predvsem (estetsko) moteč. Bele lise – soliter so najbolj moteče na temnejših oblogah. Do tega pojava pride zaradi izhlapevanja vode, ki pronica pod samo oblogo (mikro razpoke) in ob izhlapevanju na površje prinese vodotopne soli, ki se nahajajo v portland (navadnem) cementu. V kolikor želite ta pojav preprečiti, morate pri tesnenju, polaganju in fugiranju uporabiti izdelke na osnovi trass ali aluminatnega cementa.

Kaj pa lahko storite, da odpravite (estetske) nevšečnosti, kjer se je soliter že pojavil?

Najprej je potrebno soliter temeljito očistiti. Za odstranjevanje belih madežev izcvetanja je najprimernejše čistilo na kislinski osnovi XStone C1.30, ki ga lahko redčite z vodo. Pri trdovratnejših madežih (debelo slojnih) lahko uporabite nerazredčenega. Po nanosu čistila počakajte približno 15 min in ga skrtačite s sirkovo ali kovinsko (pazite na morebitne poškodbe obloge) krtačo. Nato površino temeljito sperite s čisto vodo. Po potrebi postopek ponovite. Najprej pa se prepričajte (na neopaznem predelu), da je površina, ki jo želite očistiti kislinsko odporna. Pri čiščenju garnitogres ploščic, porfido kamna, granita in drugih odpornih kamnin do težav ne prihaja.

odstranjevanje solitra

odstranjevanje solitra

odstranjen soliter iz stopnic

očiščena površina

Očiščeno in suho površino zaščitite s hidrofobnim premazom T3.Terrace Care, ki prepreči vpijanje vode in zaščiti mikro poškodbe ter hkrati preprečuje pojav izcvetanja in nastanek mahu.