Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Nogomet, tesnjenje kopalnic in polaganje ploščic
08. 11. 2016

Luka se je v četrtek 3.11. udeležil usposabljanja oz. delovnega/praktičnega seminarja s kolegi iz Mapei Slovenija (direktor g. Robert Požar in produktni vodja g. Gregor Knez) ter stanovskimi kolegi – keramičarji (Dejan, Primož, Nejc in Jure). Na pot so se odpravili v četrtek popoldne po skupnem kosilu v grosupeljski restavraciji. Tam so se jim pridružili še kolegi izvajalci in vodstvo iz podjetij Mapei Hrvaška in Mapei Srbija ter zastopniki in izvajalci iz Bosne in Hercegovine.

stadion mapeivip-loza

Zvečer so si vsi skupaj ogledali zanimivo nogometno tekmo UEFA Europa League med moštvoma Sassuolo (glavni sponzor Mapei s.p.a.) in Rapid Wien (Dunaj). Pred in med tekmo so bili odlično postreženi v VIP prostorih. Tudi na samem stadionu Citta del Tricolore jim udobja ni primanjkovalo. Za popoln večer je bila tekma nekaj minut predolga, saj so Dunajčani izenačili na končni izid 2:2. Kljub temu, da so našim igralcem nekoliko pošle moči in/ali zbranost, so videli tekmo s kar 4 goli. Po večernih ”strokovnih” debatah so se vsi strinjali, da je bil izid pravičen.

Naslednji dan pa je bil popolnoma izobraževalne narave. Od 9ih zjutraj do 4ih popoldne so imeli intenzivno teoretično in praktično usposabljanje oz. obnavljanje znanj in sposobnosti. Temeljito so predelali področje hidroizolacij: tesnjenje kopalnic, bazenov in teras, kjer je bil glavni poudarek na enkratnem izdelku Mapelastic Turbo, ki omogoča delo tudi pri nizkih temperaturah. Nato so teoretično predelali kar nekaj Mapei lepil (Adesilex P9, Keraflex, Keraquick S1, Keraflex Maxi s1, Keraflex Easy S1…) in posebno pozornost namenili lepilom iz ”najlažje” družine lepil – Ultralite. To so specifično lažja lepila, ki so tudi zelo ekološka (recikliran material). Z lepilom v 15 kg vrečah (namesto v 25 kg) položimo/polepimo podobno količino ploščic. Torej zakaj bi si obremenjevali naše hrbtenice s prenašanjem težjih žaklov lepila??? Lepilo Ultralite S1 so tudi temeljito stestirali. Navdušila jih je predvsem lahkotnost nanašanja lepila, saj je precej tekoče, vendar kljub temu omogoča stensko polaganje ploščic. Vsi so bili mnenja, da je prihodnost polaganja ploščic v tovrstnih lepilih. Za konec pa so se posvetili še fugiranju s cementno fugirno maso Ultracolor Plus in epoksidno fugirno maso Kerapoxy Design. Fugirno maso za ploščice Ultracolor Plus so poznali vsi, tudi kolegi z juga. Pri njej so se poglobili predvsem v ustrezno pripravo, čas zorenja pripravljene mešanice in čiščenje ter obdelavo fug. Epoksidna fugirna masa za keramiko pa je bila neznanka kar nekaj izvajalcem (kolegi izvajalci iz juga). Vsi so se strinjali, da je kvaliteta zafugiranih fug nedvomno višja, če je za fugiranje ploščic uporabljena fugirna masa Kerapoxy Design, saj precej olajša čiščenje pri uporabi prostorov, kjer so položene keramične ploščice. Epoksidne fuge so namreč kislino odporne, nevpojne in s tem precej olajšajo čiščenje madežev šamponov, masti, plesni,…

fugiranje keramicnih ploscic z epoksijem polaganje keramicnih ploscic

Prijetno druženje so zaključili v poznih urah z večerjo v sežanskem gostišču. Skupaj so nazdravili novo osvojenemu znanju in poznanstvom ter sklenili, da se bodo tako izvajalci, kot tudi proizvajalci gradbenega materiala še naprej zavzemali za kakovostno opravljeno delo, ki mora biti seveda temu primerno spoštovano in na koncu tudi plačano.