Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Čiščenje cementnih madežev iz kamna
03. 08. 2018

Odstranjevanje cementa iz kamna

Po končanem fugiranju porfido kamna ali kateregakoli drugega grobo obdelanega kamna je potrebno površino temeljito očistiti ostankov cementne fugirne mase, betona ali lepila. To opravilo nam močno olajša namensko čistilo za odstranjevanje cementa iz kamna čiščenje cementnih madežev C1.30. Čistilo lahko redčimo z vodo. Za bolj trdovratne madeže lahko uporabimo nerazredčenega. Vsekakor pa je potrebno najprej izvesti testno čiščenje, da preverimo obstojnost kamna. Čistilo je namreč sestavljeno iz različnih kislin, ki lahko poškodujejo bolj občutljive kamnine, kot so npr. marmorji. Porfido kamen je na čistilo C1.30 izredno odporen.

cementni madeži na porfido kamnu

očiščen porfido kamen

Čistilo za cement in soliter nanesemo na površino in pustimo delovati približno 15 minut. Nato je potrebno površino skrtačiti (strojno ali ročno) in jo temeljito sprati s čisto vodo. Ravno tako čistilo deluje na keramičnih ploščicah in drugih kislino odpornih oblogah.