Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Polaganje porfido pravokotnih plošč
25. 09. 2018

Polaganje pravokotnih plošč iz porfido kamna

Pravokotne plošče iz porfido kamna je mogoče dobiti s sekanimi robovi (rustikalen rob) ali z rezanimi robovi. Standardne širine plošč znašajo 15, 20, 25 in 30 cm. Običajno so dolžine poljubne, vendar vedno vsaj tako dolge, kot so široke. Običajna debelina pravokotnih porfido plošč znaša 4-6 cm. Po naročilu je kamen mogoče dobiti tudi z drugimi dimenzijami. Najpogosteje se uporabi barva mix, ki obsega odtenke sive, viole, rdeče in rjave barve. Možno pa je dobiti izbor tudi iz samo ene barvne skupine.

polaganje porfido plosc

polaganje porfido plošč

Porfido plošče se polaga v sveži beton, ki mora biti ustrezno armiran (Q mreža). V beton je priporočljivo dodati tudi mikroarmaturo ter dodatek za elastičnost in boljši oprijem (npr. Mapei -Planicrete). Pravokotne porfido plošče se polaga linijsko in sproti preverja ravnino v obe smeri (prečna in vzdolžna) z zidarsko letvijo. Zagotoviti je potrebno ustrezen naklon, ki naj znaša pribl 2%. Širina fug naj znaša pribl. 1,5 cm. Za fugiranje je najprimernejša že pripravljena fugirna masa (npr. Mapei. Keracolor PPN), ki mora biti odporna na cikle zmrzovanja-tajanja, posipno sol, UV žarke, imeti pa mora tudi dovolj visoko tlačno trdnost. Klasične fugirne mase za keramiko niso primerne, saj niso izdelane za tako široke fuge.

Končno čiščenje cementnih madežev (film), ki ostane po fugiranju se izvede z namenskim čistilom C1.30. Ko je površina popolnoma suha je priporočljivo izvesti še dvojni zaščitni premaz, ki prepreči vpijanje vode in umazanije. Impregnacija omogoča dihanje in se ne lušči. Premaz ustrezno zaščiti kamen in cementne fuge. Obstajata dve obliki: suhi videz T3.31 in mokri videz T3.36.