Kolikor znamo, toliko veljamo!


Ljudski
Predstavitev naših novih projektov, izdelkov, objava novic, naših dosežkov, kaj smo zanimivega videli ali naredili, na katerem sejmu ali izobraževanju smo bili, kaj smo se novega naučili...
Polaganje naravnega kamna repen
10. 06. 2016

Ob stanovanjski hiši na Krasu smo tlakovali pločnik, klančino in teraso. Polaganje naravnega kamna repen-povir se je izvajalo na klasični način z uporabo peska (0-4 mm), cementa, vode in dodatka za boljši oprijem ter večjo fleksibilnost Mapei Planicrete. Mešanico lepilne malte smo pripravili v plastični konsistenci, jo skomprimirali (nožno tlačenje) ter uravnali (porezali z zidarsko letvijo) v ustreznem naklonu. Nanjo smo vlili svežo mešanico dodatka Planicrete, vode in cementa. Ta sprijemni sloj (pačok, boiacca) omogoča odličen oprijem kamna s cementno malto. Kamen je bil iz kamnoloma Kamnoseštvo Tavčar in je imel sekane robove.

polaganje kamna repenfugiranje naravnega kamna

Za fugiranje smo uporabili cementno fugirno maso, ki je odporna na cikle zmrzovanja-tajanja in na posipno sol. Fugirna masa za kamen Keracolor PPN (Mapei) preprečuje nastanek izcvetanja oz. solitra  in je hitrosušeča, kar je izredno primerno za delo pri nižjih temperaturah in povišani vlagi. Za tesnjenje stikov s stenami in za izvedbo dilatacijskih stikov smo uporabili brezkislinski trajnoelastični silikonski kit za kamen Mapesil LM (Mapei).